Een afspiegeling van het leven

U wilt als nabestaanden dat de uitvaartbijeenkomst een afspiegeling is van het leven van de overledene. Doeat geeft daarbij ruimte aan iedere religie of levensovertuiging. Wij respecteren tradities, staan open voor nieuwe inzichten. Wij steunen elk initiatief dat het afscheid mooier en intenser maakt.

Kist, baar en wade

Kist
Een kist van hardhout, van vurenhout, van karton, van bamboe? Blank, of in kleur? Een mand van wilgentenen? U kunt ook zelf een kist ontwerpen en maken, die voldoet aan de geldende voorwaarden. De keuze is groot, zodat u als familie ook daarin de persoonlijkheid van de overledene tot uitdrukking kunt laten komen.

Baar 
Past het de overledene om, gewikkeld in een wade, op een baar de laatste eer bewezen te krijgen? Of een houten baar of een van wilgentenen.

Wade 
Een wade van linnen, bamboe of ander natuurlijk materiaal, zelf gemaakt, zelf gekocht, zelf versierd. U hebt zoveel vrijheid. Het lichaam van de overledene ligt gewikkeld in die wade op de baar of in de kist.

Vervoer

Sinds het protocol zich in alle opzichten heeft bevrijd van voorschriften en onwrikbare tradities, kunt u het bewijzen van de laatste eer tot in detail realiseren naar uw persoonlijke wens en in de geest van de overledene. Dat geldt ook voor het vervoer van de overledene. Uw eigen auto, een rouwkoets, paard en wagen, een uitvaartbus, een loopkoets. Die laatste vorm is geschikt wanneer de afstand tot begraafplaats of crematorium voor iedereen te voet kan worden afgelegd.

Doeat beschikt over een Renault Espace die de overledene en twee familieleden kan vervoeren.

Locatie en uitvaartbijeenkomst

U wilt als nabestaanden dat de uitvaartbijeenkomst een afspiegeling is van het leven van de overledene. Zo past een kerkdienst bij een overledene die deel uitmaakte van die gemeenschap. Kerkportaal, aula van begraafplaats of crematorium zijn al lang niet meer de enige plaatsen die ruimte en accommodatie voor een afscheid bieden. Theater, buurthuis, eigen tuin kunnen een prachtig alternatief bieden. De afscheidsbijeenkomst kan ook op een natuurbegraafplaats worden gehouden mocht u kiezen voor begraven in de natuur. Muziek, een voordracht, een uitgebreide herdenking kunnen op die alternatieve plaatsen een bijzondere bijdrage leveren. Wij helpen bij het uitzoeken van de juiste locatie, met het samenstellen van het draaiboek en zorgen voor een goede planning zodat overal voldoende tijd voor is.

(Natuur)begraven of cremeren

Elke begraafplaats heeft een centraal punt waar alle aanwezigen afscheid kunnen nemen van de overledene. U als naaste familieleden doet dat als laatsten. Die intimiteit wordt nog groter als u -misschien ook in de geest van de overledene – helpt de kist in het graf te laten zakken.

Totdat de gewenste gedenksteen geplaatst kan worden, wordt het graf gemarkeerd met een bescheiden naambord. Ook dat kan een persoonlijk gebaar zijn, zelf gemaakt.

Crematie
Een meerderheid van de mensen kiest tegenwoordig voor cremeren. Pas als nabestaanden ervaart u een crematie in haar volle omvang en tegelijk in elk detail. Meestal vindt de crematie plaats direct na de herdenking in de aula. In overleg met het crematorium kunt u de overledene begeleiden tot in de ovenruimte. Op de kist, of op de baar, gaat een vuurvast steentje met een nummer mee de oven in. Na de crematie gaat dit steentje tegelijk met de as in de urn. Dit protocol waarborgt authenticiteit.

Natuurbegraven wordt steeds populairder en elk jaar komen er meer natuurbegraafplaatsen bij. Maar hoe bepaal je welke natuurbegraafplaats het best past bij uw wensen en voorkeuren?

Op een natuurbegraafplaats worden geen permanente grafmonumenten gebruikt. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van een platte boomschijf waarop de naam van de overledene wordt gebrand en de geboorte- en sterfdatum. Deze boomschijf wordt in 1-2 jaar weer opgenomen in de natuur. Daarna is het graf nog terug te vinden met de coördinaten die de nabestaanden via een mobiele telefoon kunnen invoeren en zo de exacte locatie kunnen vinden. Verder wordt het hele graf in de natuur opgenomen.

De laatste jaren zijn veel gebieden in ontwikkeling en komen beschikbaar als natuurbegraafplaats. Soms kiezen bestaande begraafplaatsen ervoor een stukje van de begraafplaats aan te wijzen als natuurbegraafplaats. Maar echt in de natuur, in een natuurgebied als onderdeel van het bos of de heide, dat is weer een heel andere ervaring.

Bij de meeste natuurbegraafplaatsen koop je vooraf, bij leven, een graf, zodat je zeker weet dat de plek die je hebt uitgekozen ook beschikbaar is als het zover is. De grafrust bij een natuurbegraafplaats is eeuwig durend, wat in de praktijk betekent voor altijd of voor 100 jaar.

Koffie of... ?

Trek u niets aan van hoe het hoort, of wat men van u verwacht, maar laat de herinnering aan de overledene de leidraad zijn voor hoe u de afscheidsbijeenkomst vorm geeft. Ook op dit punt hebt u misschien steun bij wat uw dierbare bij leven ooit heeft uitgesproken.

Alle bezoekers van de uitvaart uitnodigen voor een kopje koffie, of alleen familie en genodigden? Geen koffie maar – in de geest van de overledene – een goed glas wijn en enkele hartige versnaperingen? Een maaltijd thuis voor alle intimi, of een gereserveerde bijeenkomst in een restaurant. Kies wat het hart ingeeft en de overledene u influistert.

Bijzondere muziekwensen

Muziek is heel persoonlijk en heeft een bijzonder emotionele waarde tijdens het moment van afscheid nemen van uw dierbare. Naast het afspelen van een CD wordt er vaker gekozen voor live muziek. Indien gewenst zorgen wij hiervoor en wij zullen u faciliteren en uitleg geven wat de mogelijkheden zijn.