Neem de tijd

Na het overlijden is er geen reden tot haast. Neem de tijd die u nodig heeft, misschien wilt u wel in alle rust even bij hem of haar zitten of eerst de familie of vrienden op de hoogte brengen. Wellicht vindt u het fijn om gewoon even alleen te zijn.

Melding maken

Doe wat u wenst en wat goed voelt op dat moment. Er is geen haast. Maar als u meteen contact wilt is dat natuurlijk ook goed. Wat er bij de eerste ontmoeting gebeurt hangt af van de situatie, van het tijdstip en van de wensen van de nabestaanden.

Neem contact op met de huisarts of de dienstdoende arts. Hij of zij moet het overlijden officieel vaststellen. Bij een overlijden in het ziekenhuis of zorgcentrum hoeft u de arts niet te bellen. Deze wordt dan door het personeel op de hoogte gesteld. De arts stelt een verklaring van overlijden op. Deze verklaring is nodig om aangifte van overlijden te kunnen doen.

Opbaren

Het belang van opbaren is met je eigen ogen zien dat uw dierbare persoon écht dood is, om erbij te kunnen zijn, nog te kunnen praten en in alle rust afscheid te nemen.  Thuisopbaring kan niet altijd worden gecreëerd en dan zoeken we samen naar een andere oplossing.

Laatste verzorging
De verzorging van de overledene is een ritueel van respect en reiniging. Wilt u en kunt u dit als familie zelf doen, dan zult u dat ritueel als heel bijzonder ervaren.

Thuisopbaring
Wanneer u het afscheid nemen intiemer wilt maken, laat u de overledene thuis opbaren. Familieleden en vrienden hoeven zich dan niet te voegen naar vastgestelde bezoektijden. Opbaren kan op een bed of een baarplank, met of zonder elektrische koeling. Een natuurlijk alternatief voor elektrische koeling is een bed van graszoden op de vloer onder de opgebaarde of de Bio-Sac 200 methode.

Rouwcentrum
Is thuis opbaren niet mogelijk of wenselijk dan biedt het rouwcentrum u de juiste accommodatie. De overledene ligt opgebaard in de rouwkamer en wordt na elke bezoektijd teruggebracht naar een gekoelde ruimte.

Graszoden en/of Bio-Sac opbaring

Bij een groene uitvaart maakt Doeat gebruik van een natuurlijk koelproces van uw dierbare. Er is geen koelplaat nodig. Het kost geen energie en is daardoor minder belastend voor het milieu. U heeft geen hinder van het gezoem van een koelplaat. Doordat het lichaam niet gekoeld wordt zal uw dierbare bij eventuele aanraking minder koud aanvoelen.

Graszoden
Een tapijt van dikke graszoden op de grond onder de opgebaarde wordt twee keer per dag besproeid met water waarin kwartsdruppels (silicium) zijn opgelost en waaraan een scheutje rozemarijn badmelk is toegevoegd. Deze combinatie van natuurlijke ingrediënten brengt ook koolstofassimilatie op gang die warmte onttrekt aan de omgeving. Kwarts, rozemarijn en gras hebben daarnaast alle drie een sterke verhouding met het licht. Ze beïnvloeden elkaar en brengen lichtheid in de ruimte.  Als extra koeling kunnen coolpads op het lichaam worden gelegd. Deze ondersteunen de natuurlijke koeling.

Opbaren boven de groene zoden visualiseert het aardse proces van afscheid nemen. Die beleving blijft lang in herinnering wanneer nabestaanden graszoden uit de tuin van de overledene, of familieleden gebruiken en na de uitvaart weer terug leggen in de tuin.

Bio-sac 200
De Bio Sac 200 is een nieuwe manier van opbaren zonder koelen. De methode bestaat uit twee filters die op de droge en blote huid van de buik van de overledene gelegd worden. De Bio Sac 200 is een filter, bestaande uit twee hoofdbestanddelen: actieve koolstof en geïmpregneerde klei. Die absorberen gassen en geuren, waardoor het lichaam op een natuurlijke manier geconserveerd wordt. Dit product is honderd procent biologisch en ecologisch. Het is een methode die de Egyptenaren vroeger al toepasten.

Doeat verzorgt iedere gewenste vorm van opbaring. Dus ook de opbaring met koelplaat of thanatopraxie. Uw wens staat voorop.

Overlijdensbericht

Onderdeel van de laatste eer bewijzen is het overlijdensbericht: een rouwadvertentie in een krant of weekblad, of een rouwbrief/rouwkaart. De persoonlijke omstandigheden van overledene en familie, maar ook reeds vastgelegde instructies, bepalen uw keuze. De strenge in zwart gedrukte rouwbrief heeft plaats gemaakt voor een enkele of dubbele kaart met kleur en een illustratie die uitdrukking geeft aan de rouw. Tegelijk betuigt ook die kaart weer respect aan de overledene.

Kinderen

Welke vorm verzacht de pijn? Welk ritueel kleurt het afscheid? Welke details houden herinneringen levend? Doeat luistert naar alle wensen, komt met antwoorden op alle vragen over de uitvaart van een kind. Welke belevingsruimte krijgen broertjes en/of zusjes, vriendjes, vriendinnetjes, klasgenootjes? Protocol of spontaniteit, of een combinatie daarvan?

Ouders, grootouders, ooms, tantes, alle betrokkenen kunnen erop vertrouwen dat Doeat met ingetogen zorgvuldigheid de uitvaart van een kind regelt.

Bijzondere uitvaarten en wensen

Iedere uitvaart is bijzonder voor ons. Of het nu een grote of juist een kleine uitvaart is, traditioneel of eigentijds. Elke keer ervaren wij het als bijzonder dat wij de uitvaart mogen begeleiden en deelgenoot mogen zijn voor u zo belangrijke en intieme momenten. Met hart en ziel zetten wij ons voor u in en zullen alles doen wat in ons vermogen ligt om uw bijzondere uitvaart goed te laten verlopen.

Soms zijn er omstandigheden of situaties die nog meer vragen van alle betrokkenen. Als er kinderen bij betrokken zijn of bij een niet-natuurlijk overlijden. Hoe moeilijk, anders of bijzonder de omstandigheden ook zijn, u kunt bij ons terecht.